יינות בורגון

בורגון 2015

אני חייב לכתוב. לכתוב בשביל עצמי. כל עוד זה טרי. כל עוד אני זוכר. את הקור של הלילה. את הצבעים שבכרמים. את ריח האח בכניסה לבתים. את הערפילים. העלים שנשרו על המדרכות. אני חייב לתעד. מייד. עכשיו. את טעם ענבי הפינו שנשארו על הגפן ברומנה קונטי. ואת טעמם של אלו מקלו ווז’ו. את הירידה למרתפים. את הטעימה הראשונה מחביות. את השקט במרתף כשטועמים. זה חייב להכתב. להיות מתועד. זה נעלם כל כך מהר.

בורגון יפה. אוי כמה שהיא יפה. גם כשהיא לא יפה, היא יפה. הכרמים מצהיבים. מצדיקים את תואר רצועת הזהב. וכשהעלים נושרים אפשר להבחין ממש בהבדלי הקליסיפיקציה בין החלקות. הנה חלקה אחת מצהיבה לעומת זאת שרק כמה מטרים לידה והיא כבר עירומה לחלוטין מעלים. טרואר. הכפרים יפים. אוי כמה שהם יפים. אתה מסתכל על קיר, סתם קיר, תבחר איזה קיר שאתה רוצה, והוא יפה. הקיר עצמו יפה.

על נהרות ירקון, שם ישבנו וטעמנו, בזוכרנו את אשזו.

בכל היקבים טעמתי את בציר 14 מהחביות. וואו איזה יופי. כל היינות הראו איכות יוצאת מן הכלל לבציר קלאסי של בורגון. מלבד גשמים עזים בכפרים הלבנים של הקוט דה בון, שפגעו בכמות היבול, יוני ויולי היו חמים וטובים אבל באוגוסט הטמפרטורה בקושי עברה את ה 20 מעלות ורב הימים היו גשומים. (מחזה פסיכדלי לאוגוסט במחוזותינו). אבל אז הגיע חודש ספטמבר ואיתו הגיעה השמש. לא החום, השמש. והיא הביאה את כרמים להבשלה מאוזנת להפליא.

היינות מראים איזון מופלא בין חומציות לפרי אדום טרי. כולם ללא יוצא מן הכלל היו פלורלים וארוכים מאוד. מדהים כמה היינות טעימים כבר בחבית. נדמה שהם כבר מוכנים לשתייה. אבל הם לא. “היינות של בורגון נפתחים לשתייה שנה בערך אחרי הבציר, עדיין בחביות, למשך שנתיים. אח”כ הם כבר נסגרים לשתייה לכמה שנים טובות. תלוי בחלקה, בבציר וביצרן” אומרת דיאנה סייאיס מדומיין דוז’אק. לא, לא כתבתי רשמי טעימה על כל חבית וחבית. 

פתחנו בפומר (Pommard) . הקצב של אלדד סגור. קבלו ביטול להזמנות על האש שתוכננו לסוף השבוע. Domaine Comte Armand – פגשנו את פול זינטי, היינן החדש של היקב. כמה חדש? בציר 15 הוא הראשון שלו. מלבב לראות שגם יינן בבורגון מביא את הילד לעבודה כשאין גן. טעמנו:

  • Auxey- Duresses
  • Auxey-Duresses 1er Cru Rouge
  • Volnay Village
  • Volnay 1er Cru les Fremiets
  • Clos des Epeneaux 1er Cru
  • Bourgogne Grand Ordinaire (Blanc)

סיימנו עם הקוט דה בון. מכאן עולים צפונה. תחנה ראשונה, פרימו פריסה (Premeaux-Prissey) שיינותיו נמצאים תחת הקלסיפיקציה של נואי סן ג’ורג’.  Domaine de L’Arlot זהו יקב השייך לתאגיד פיננסי, אך ללא ספק עדיין שומר על איכות יוצאת דופן. פגשנו את אדליין פייטי, מנהלת השיווק שלקחה אותנו לסיור ביקב. בעוד שהיקבים בבורגון הם בד”כ בבתים ובמרתפים של הבעלים עצמם, דומיין ארלו יושב על שטח של כפר שלם. כמעט כל החלקות של היקב נמצאות בתוך/ בסמוך לאחוזה עצמה (חוץ מ 2 בוון רומנה ואחת בנואי עצמה). זה יותר שאטו מאשר דומיין. ואם אי פעם תבקרו ביקב, בקשו לראות הגינה האיטלקית שבנה הבעלים המקוריים מאחורי היקב. עליי להודות שאינני מומחה גדול לגינות איטלקיות, אבל חברים מדובר בעשרות דונמים של יופי עוצר נשימה שמעל הכל נדמה שהוא אקו-סיסטם חיי ונושם בפני עצמו. טעמנו: (*מבקבוק)

  • Clos du Chapeau Cote de Nuits Villages, Burgundy
  • Le Petit Arlot, Cote de Nuits Premier Cru
  • Les Petits Plets, Nuits-Saint-Georges Premier Cru
  • Clos L’Arlot, Nuits-Saint-Georges Premier Cru
  • Les Suchots, Vosne-Romanee Premier Cru
  • Cuvee La Gerbotte Blanc,Nuits-Saint-Georges (Blanc)
  • * Les Suchots, Vosne-Romanee Premier Cru 2010

נשארנו בנואי והלכנו לביסטרוק – Bist’roch. בר היין של דומיין Domaine Prieure Roch. בפרייה רוק אין ביקורים בדומיין עצמו. זה לא קיים. אין גם טעימת חביות. אם הם מסכימים להיפגש איתך, זה יהיה אך ורק בבר היין שלהם. ובבר יין שלהם, אין טעימות של פרייה רוק. אפשר לקנות בקבוקים, אבל טעימות אין. החברה אלו לא צוחקים. הדומיין עצמו שייך להנרי פרדריק רוק, אחד מאצילי בורגון. כמה אציל? הנרי הוא אחד מהמנהלים ב DRC. ככה אציל.

פריירה רוק מכין Natural Wines, מושג מופשט, כמו טרואר, שאינני יודע אפילו איך לתרגמו נכון לעברית. יש שיגידו: יינות טבעיים, ואחרים יגידו: יינות חיים. יש שיהללו את היינות הללו, ויש שיזלזלו. בכל מקרה מדובר ביינות שמופקים מענבים שמגיעים מכרמים אורגניים (וצפונה) ומופקים אם המינימום, של המינימום של התערבות של היינן. (ייקח לי בטח איזה חצי שנה אבל אני מתכנן לעלות פוסט על יינות טבעיים)

היינו אמורים להיפגש עם יאניק צ’אמפ, היינן הראשי של היקב, אך הוא הוקפץ ללונדון ואת מקומו החליף היינן השלישי של היקב, בחור צעיר בשם אנטוניו. אנטונויו הגיע לבורגון לפני 3 שנים מאיטליה והתאהב במקום. החברה שלו, מרינה, לומדת גם היא יינות ומתלמדת אצל דוז’אק. ממש רומיאו ויוליה מבורגון. אנטוניו הוא בחור מקסים ולבבי ונדמה שאין הוא רגיל לארח אורחים. השיחה זרמה, צחקנו, והוא לא הפסיק למזוג לנו יין עד שבנקודה מסוימת כבר נאלצתי לסרב, מכיוון שהייתי צריך עוד לנהוג. כל היינות נמזגו מבקבוקים:

  • Le Cloud Blanc 2013
  • Le Cloud Rouge 2013
  • Clos des Argilières Nuits 1er Cru 2011
  • Nuits 1er Cru Vieilles Vignes (Monopole Clos des Corvées) 2011
  • Clos de Vougeot Grand Cru 2004

זה לא שישי בלי טעימת חביות ב Domaine Dujac.

A post shared by Wineblog.co.il (@zacki_rose) on

בדומיין דוז’אק, Domaine Dujac, פגשנו את  דיאנה סייאיס, ייננית אמריקאית שנושאה לבנו של מייסד היקב. בחורה עדינה, צנועה ויפה. נעה על הקו בין בורגון לנאפה. מכינה יינות בשניהם. מספרת על ההבדל בגישה ליין במקומות. על השקות צנועות בבורגון לעומת אלו המלאות בגרנדוזיות בנאפה. מספרת על איך זה לעבוד כרם ביו-דינמית לעומת כרם אורגנית. יש לדוז’אק שני חלקים ניפרדים בכרם קלו דה לה רוש. חלק אחד הם מגדלים כאורגני ואת השני כביודינמי. בקושי חבית מכל יין. לשמחתי טעמנו את שתי החלקות. כולם הסכימו שהפרי הביודינמי היה נקי יותר. בהיר וברור. מדהים. אז פתחנו בשיחה על כורמות ביודינמית. דיאנה הסבירה שיכל להיות שההשפעה של הירח על הגפנים היא שולית, אבל העובדה שבעבודה ביודינמית הכורם חייב להיות כל הזמן בכרם ולתת מענה ממש פרטני לכל גפן גפן, היא זאת שבעצם עושה את ההבדל. מעניין. מהחביות טעמנו את בציר 2014: (*מבקבוק)

  • Maison Morey-Saint-Denis Village
  • Morey-Saint-Denis Village
  • Morey-Saint-Denis Premier Cru
  • Aux Combottes, Gevrey-Chambertin Premier Cru
  • Aux Malconsorts, Vosne-Romanee Premier Cru
  • Charmes-Chambertin Grand Cru
  • Echezeaux Grand Cru
  • Clos de la Roche Grand Cru (x2 Organic vrs. Biodynamic)
  • Clos Saint-Denis Grand Cru
  • * Monts Luisants, Morey-Saint-Denis Premier Cru (Blanc)
  • * Echezeaux Grand Cru 2010
  • * Echezeaux Grand Cru 1996

בדומיין ארלו  Domaine ARLAUD פגשנו את קספרין היינן הראשי של היקב. בחור שקט. נעים. ניפגשנו ביום שני בבוקר ויכל להיות שהוא עדיין לא שתה את הקפה הראשון של השבוע. וכנראה שגם אני עדיין לא שתיתי. טעמנו מהחביות: (*מבקבוק)

  • Morey-Saint-Denis Village
  • Aux Cheseaux, Morey-Saint-Denis Premier Cru
  • Aux Combottes, Gevrey-Chambertin Premier Cru
  • Charmes-Chambertin Grand Cru
  • Clos de la Roche Grand Cru
  • * Chambolle-Musigny Premier Cru 2013

וגם אין בורגון בלי אוכל. כמה שבורגון יפה, ככה האוכל שם טעים. כמה זמן מראש להזמין מקום? אתמול. לא לכל המקומות יש אתר עם מערכת הזמנת שולחן. אם צריך תשלחו מייל ואם צריך תכתבו בפייסבוק. אם צריך אפילו תתקשרו. בשום פנים ואופן לא לוותר. בכל טיול אפשר לאכול טוב ולאכול רע באותו הכסף. רב האקשן נמצא בעיר בון Beaune. תפריטי צהריים יעלו בביסטרואים באיזור ה 25 יורו. במישלינים 35 יורו. תפריטי הערב יעלו בביסטרואים באיזור ה 30 יורו לאדם, ובמישלנים יקפצו ל 55 וצפונה. כל המחירים הם לאוכל עצמו וללא יין. קחו בחשבון ש “בתקופה החמה”, בין יוני – לספטמבר, כל המחירים באיזור של המלונות קופצים וכנראה גם של המסעדות.

הנה כמה המלצות:

  • Le Comptoir des Tontons – ביסטרו נפלא שמגיש שכל התפריט שלו מבוסס על חומרי גלם אורגניים ומקומיים. נמצא בבון
  • Ma Cuisine – עוד ביסטרו נהדר שנמצא בסמטא קטנה בתוך העיר העתיקה של בון.
  • Caves Madeleine – עוד ביסטרו אם אוכל אדיר. אולי הטוב מהשלושה. נמצא באותו רחוב בבון של מסעדת הטונטונס מלמעלה.
  • Hostellerie Le Cedre – מסעדת כוכב מישלין שנמצאת בבון. יותר הגשה. יותר רכיבים. יותר מורכבות. יותר SHOW. ורק קצת יותר יקר.
  • Chez Guy – לא מישלין, אבל מרגיש כמו. אוכל פשוט נהדר. המסעדה נמצאת בכפר ג’ברה שמברטן (Gevrey-Chambertin). 
  • Les Caves de l’Abbaye – זהו בר יין חמוד בבון שאפשר לתפוס בו הופעות ג’ז חיות. המבחר של היין לא גדול, והאוכל מאוד פשוט, פלטת נקניקים וגבינות. אבל המקום והאוירה פשוט נהדרים. הבעלים של המקום, בחור נחמד בשם גיום, הוא מרצה ליין באוניברסיטת בון אשר מקבל בכל שנה סטונדטים ישראלים שבאים לתקופה קצרה ממכללת אוהלו. 

ותודה אחת ומיוחדת לסיום לדניאל ליפשיץ שליווה, ייעץ וכיוון אותנו בלייב דרך הווטסאפ.

Close